Elk kind wordt geboren in het leven dat zijn ouders voor hem of haar hebben gecreëerd. Net zoals zij ooit begonnen zijn met de basis van hun ouders en weer hun voorouders. We dragen als mensen dingen mee, geven dingen door, maar wie je uiteindelijk daadwerkelijk bent, bepaal jijzelf. Je bent niet jouw verleden.

Vragen als “wie zou ik werkelijk zijn als ik dit alles niet had meegemaakt” heb ik veranderd in “ik ben trots op wie ik nu ben. En juist mijn levenservaring is nu mijn kracht om andere mensen te helpen“.

Te helpen doordat ik ze begrijp, mensen echt zie en hoor en ik die mensen daardoor een andere kijk op het leven en gebeurtenissen kan geven, waardoor zij zich beter voelen. Als ik dit mee heb moeten maken, om de vrouw te zijn die ik nu ben, dan accepteer ik dat. Ben ik er zelfs dankbaar voor.

Het had ook heel anders kunnen lopen. Heb ik fouten gemaakt? Ja zeker en of! Vooral met mannen. Maar kijk en zie waar ik vandaan kom. Dan heb ik het nog fantastisch gedaan. Ik vergeef mijzelf. Ik heb het beter gedaan dan mijn moeder en mijn kinderen zullen het beter doen dan ik. Daar geloof ik in.

Generatie op generatie, net zolang rode lijnen in de familiesystemen vervagen en oplossen. En mijzelf vergeven voor de keuzes die ik in het leven heb gemaakt en dingen die ik heb gedaan, met de persoon die ik toen was, ook al weet ik vandaag de dag beter.

 

En dan mijn grote vraag: “Hoe komt het dat ik ben zoals ik ben en niet overduidelijk beschadigd, zoals veel vrouwen om mij heen“?

Komt het door mijn doorgaans positieve karakter, mijn aanpassingsvermogen, mijn intelligentie of door mijn doorzettingsvermogen?

Is het mijn redding dat mijn jeugd, voor mij op deze bizarre manier, toch voor mij uit gewenning normaal was en ik daardoor beter bestand bleek te zijn tegen alles wat later kwam? 

Ik kwam er achter dat als ik kan vinden wat mij, door alles heen, zó sterk heeft gemaakt èn gehouden, dan kan ik ook een stukje meegeven aan anderen en daarmee van grote impact zijn op veel vrouwen.

Is het zo, dat het zelf niet gehoord en gezien worden als kind nu meespeelt aan de drang om grote impact te maken op anderen? De enorme drang om zelf gehoord en gezien te willen worden door vele andere vrouwen?  Van waardevolle betekenis te zijn voor vrouwen en hun waardering voor mij voelen? Dat kan een reden zijn en daar is niks mis mee.  

Door andere te helpen, help ik ook mijzelf.  Soms helpt het om anderen met soortgelijke issues te helpen om daarmee jezelf te helpen. En je hoeft daarin niet al perfect te zijn en alles op orde te hebben om van waarde te kunnen zijn voor anderen en ze zo te kunnen helpen. Als dat is wat jij wilt ………

 

Lees mijn verhaal. Het is mijn waarheid, zoals ik het mij kan herinneren. Mijn visie als kind vanuit elke levensfase beschreven. Soms niet in de juiste volgorde misschien. Maar hoe het is gegaan in mijn geheugen. Zo veel onderwerpen . Voor zo veel mensen herkenning van bepaalde dingen. Het zal een diepe impact maken.

Lees het als een positieve boodschap. Je bent niet alleen. En leer het allerbelangrijkste op de wereld. Hoe jij tegen dingen aankijkt, bepaalt alles wat je doet, denkt, voelt en meemaakt. We hebben niet altijd wat te zeggen wat we moeten doorstaan, maar altijd nog wel hoe we er mee omgaan. En dat maakt, dat je bent wie je bent. Jij en niemand anders. Je bent niet je verleden en je creëert je eigen toekomst. Meer dan je zelf kunt voorstellen. En het allerbelangrijkste ………………Je bent goed genoeg!

Elly Flenterie

Het boek zal medio 2023 gereed zijn en online te koop voor 25,00 euro .